DONETSK - Ondanks een rommelige voorbereiding vol afzeggingen en andere tegenslagen heeft Engeland maandag in Donetsk een keurig resultaat neergezet in het eerste groepsduel op het EK tegen Frankrijk.

De ploeg van de nieuwe bondscoach Roy Hodgson die pas eind april werd aangesteld als opvolger van de in februari plotseling opgestapte Fabio Capello, hield het favoriete Frankrijk goed in bedwang: 1-1.

Met iets meer scherpte en geluk had het Engelse team de Franse formatie zelfs de eerste nederlaag in een indrukwekkende reeks van 22 duels kunnen toebrengen.

De eerste kans in de aantrekkelijke eerste helft was voor James Milner. De middenvelder van Manchester City omspeelde uit een pass van Ashley Young knap doelman Hugo Lloris, maar kon met links het doel niet vinden.

Op de tribune schudde Wayne Rooney een tikje meewarig het hoofd. ''Die had ik wel gemaakt'', leek de geschorste aanvaller van Manchester United te denken.

Na een halfuur kwam het verrassend aanvallend spelende Engeland, met de achttienjarige Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal) als onverwachte basisspeler, alsnog op voorsprong.

Joleon Lescott

Uit een vrije trap van Steven Gerrard kopte Joleon Lescott raak, met dank aan de lankmoedige Franse verdediger Alou Diarra: 0-1. Doelman Lloris verzuimde op zijn beurt de hoge voorzet van Gerrard te onderscheppen.

Voor Lescott, de vervanger van de geblesseerd afgehaakte Gary Cahill, was het zijn eerste doelpunt voor de Engelse ploeg.

De voorhoede van Frankrijk, met Franck Ribéry en Karim Benzema als blikvangers, liep zich voor de rust stuk op de fysiek sterke Engelse afweer.

Tien minuten voor de rust was Diarra dicht bij de gelijkmaker. Doelman Joe Hart kon met een reflex een Franse treffer voorkomen.

Samir Nasri

De doelman van Manchester City had in de 39e minuut echter geen verweer tegen een flinke uithaal van zijn clubgenoot Samir Nasri in de korte hoek, 1-1.

Ook in de tweede helft was Engeland prima aan het ietwat teleurstellende Frankrijk gewaagd.

De Franse ploeg had meer balbezit en was ook wat vaker gevaarlijk, maar uitgespeelde kansen dwong de brigade van Laurent Blanc niet af.

Uiteindelijk stapte het Engelse team als morele winnaar van het veld.

Lees alles over het EK op de special van NUsport