AMSTERDAM - Bradley Wiggins is door zijn eindzege in het Critérium du Dauphiné gestegen naar de derde plek op de wereldranglijst. De Brit moet de Spanjaard Joaquim Rodriguez en Tom Boonen uit België nog voor zich dulden.

De Spanjaard van Katoesja, tweede in de Ronde van Italië, blijft met 404 punten de leider van de ranglijst. Boonen (Omega Pharma-Quick-Step) volgt op 38 punten en Wiggins van Sky op 69.

Vincenzo Nibali van Liquigas en Samuel Sanchez van Euskaltel completeren de top vijf. Michael Rogers, teamgenoot van Wiggins, steeg door zijn tweede plek in de Dauphiné van de 21e naar de negende plaats.

Raborenner Bauke Mollema daalt een plek naar nummer achttien, waarmee hij de beste Nederlander blijft. Lieuwe Westra van Vacansoleil en Niki Terpstra van Omega Pharma-Quick-Step nemen de 26e en 27e plek in.

Sky ontroont Katoesja als beste ploeg. De Britse equipe, met twee renners op het podium in de Dauphiné, heeft nu 803 punten, 87 meer dan nummer twee Katoesja.

Vacansoleil is met 318 punten en een twaalfde plaats de beste Nederlandse ploeg. Rabobank volgt met 282 punten op de veertiende plek.