POZNAN - Kroatië heeft het eerste groepsduel op het EK verdiend gewonnen. In Poznan werd Ierland met 3-1 verslagen, al zal met name over de 2-1 van Nikica Jelavic lang worden nagepraat.

De spits van Everton leek de bal vanuit buitenspelpositie binnen te werken, maar het doelpunt werd door de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers toegekend.

De Ieren voelden zich benadeeld, maar hadden op basis van het spel geen enkele aanspraak op de zege in het vooraf al als cruciaal bestempelde duel.

Met nog twee zware wedstrijden tegen Italië en Spanje voor de boeg, die eerder op de dag gelijk speelden, wist de verliezer bij voorbaat dat het bereiken van de tweede ronde lastig zou worden.

Aanvallend

Met name de Kroaten beseften dat. Met een aanvallend ingesteld team, waar spelmaker Luka Modric de belangrijkste pion was, probeerden ze de Ieren al combinerend terug te dringen.

De Ieren, gecoacht door de gelouterde Italiaan Giovanni Trapattoni, leunden als vanouds achterover en hoopten met lange ballen spits Robbie Keane te bereiken.

Erg lang hoefde Kroatië niet op een doelpunt te wachten. Al na 3 minuten had Mario Mandzukic gescoord. De spits van VfL Wolfsburg zag hoe de ervaren Ierse doelman Shay Given wel erg traag reageerde op zijn ongevaarlijk ogende kopbal.

Bij de eerste de beste Ierse kans was het echter gelijk. Sean St. Ledger klopte Vedran Corluka na een vrije trap in de lucht en kopte bij de tweede paal raak.

Verdiend

De veelbesproken treffer van Jelavic vlak voor rust zorgde voor een nieuwe voorsprong voor Kroatië. De voorsprong was verdiend, aangezien de Kroaten het beste van het spel hadden. Via Ivan Perisic en Modric had het daarvoor al twee aardige schotkansen gehad.

Na rust veranderde het spelbeeld niet. Via opnieuw een kopbal van Mandzukic, die de bal via de paal en het hoofd van Given zag binnengaan, werd het 3-1.

Na die treffer namen de Kroaten wat gas terug. Ierland kreeg zo nog enkele (kop)kansjes, maar echt gevaarlijk werd het niet meer. De ploeg van bondscoach Slaven Bilic gaat door de zege alleen aan de leiding in groep C.

Lees alles over het EK op de special van NUsport