MONTREAL - De Engelse Formule 1-coureur Lewis Hamilton heeft zondag de Grand Prix van Canada op zijn naam gebracht. 

De rijder van McLaren bleef op het circuit in Montréal de Fransman Romain Grosjean (Lotus) en de Mexicaan Sergio Perez (Sauber) voor.

Regerend wereldkampioen Sebastian Vettel kwam als vierde over de finish, net voor de Spaanse kopman van Ferrari, Fernando Alonso.

Na een paar ronden wisten Vettel en Hamilton zich samen met Alonso al gauw af te scheiden van de rest van het veld. Na de eerste serie pitsstops kwam Hamilton aan de leiding, gevolgd door Alonso en Vettel.

Nieuwere banden

In de slotfase werd het klassement echter nog volledig op zijn kop gezet. Hamilton besloot zijn tweede pitsstop te maken en zakte daardoor wat terug.

Op nieuwere banden klokte hij echter dusdanig rappe rondetijden dat hij Vettel (63e ronde) en Alonso (64e ronde) alweer gauw had ingehaald.

Vettel en Alonso bleven te lang op de versleten banden rijden, waardoor Grosjean en Perez (die een 1-stopstrategie hanteerden) hen alsnog konden inhalen.

Hamilton kreeg als extra beloning de leiding in de WK-stand in handen. Hij heeft nu 88 punten, twee meer dan Alonso. Vettel staat na zeven races op 85 punten.

Zeven winnaars

Hamilton is dit seizoen de zevende winnaar in even zoveel grandprixraces. Het is nog nooit voorgekomen in de rijke geschiedenis van de Formule 1 dat er in de eerste zeven races zeven verschillende winnaars werden gehuldigd.

Bij de vorige GP, in Monaco, werd met winnaar Mark Webber al het oude record uit 1983 verbroken. Jenson Button (Australië), Alonso (Maleisië), Nico Rosberg (China), Vettel (Bahrein) en Pastor Maldonado (Spanje) wonnen de overige races.