LVIV - Duitsland heeft zaterdag zijn eerste wedstrijd op het EK gewonnen. 'Die Mannschaft' was met 1-0 te sterk voor Portugal.

Mario Gomez stond tijdens het duel ruim een uur machteloos op een eiland en kreeg amper een bruikbare kans.

Uitgerekend op het moment dat de Duitse bondscoach Joachim Löw hem van het veld wilde halen, sloeg de spits toch nog toe.

In de 72e minuut reageerde de aanvaller van Bayern München uiterst alert op een voorzet van Sami Khedira waarna hij de bal fraai achter de Portugese doelman Rui Patricio kopte: 1-0, de enige treffer.

Dat Gomez een basisplek kreeg in 'Die Mannschaft' was onverwacht, aangezien alle kenners ervan uit gingen dat Miroslav Klose de voorkeur zou krijgen.

Geen spektakel

Het duel tussen Duitsland en Portugal was allerminst een spektakelstuk. De ploeg van Löw zocht gecontroleerd de aanval, maar durfde op weg naar het Portugese strafschopgebied amper risico's te nemen.

De Duitsers waren geducht voor de mogelijke counters van de opponent die met Cristiano Ronaldo en Nani beschikt over twee razendsnelle vleugelspelers.

In de eerste helft kreeg Portugal de enige grote kans, toen verdediger Pepe in de 45e minuut na een corner helemaal vrij vanaf tien meter de hoek mocht uitzoeken.

De Real-speler schoot de bal beheerst in de rechterhoek, maar zag de bal via de lat en de doellijn weer het veld in caramboleren.

Ronaldo valt tegen

Na de treffer van Gomez keken alle Portugezen in het laatste kwartier toch vooral naar hun vedette Cristiano Ronaldo, die geacht werd de gelijkmaker te forceren.

De Portugees kon echter niet imponeren. In de slotfase kregen de Zuid-Europeanen nog wel - onder meer via invaller Silvestre Varela - enkele kansjes, maar Duitsland hield knap stand.

Duitsland gaat nu samen met Denemarken aan de leiding in poule B. Nederland en Portugal zijn nog puntloos.

Woensdag staan Duitsland-Nederland en Denemarken-Portugal op het programma in deze groep.