WROCLAW - Met een gemiddelde leeftijd van 28,4 jaar beschikt Rusland over de oudste selectie bij het EK. Maar dat er nog geen slijtage zit op de manschappen van de scheidende bondscoach Dick Advocaat werd vrijdagavond in Wroclaw duidelijk.

Met fris en bij vlagen ook frivool voetbal wonnen de Russen met royale cijfers van Tsjechië: 4-1.

Uitgerekend de jongste basisspeler in de ploeg van Advocaat, Alan Dzagojev, was met twee trefzekere schoten de gevierde man bij de Russen.

De Haagse voetbalveteraan, die komend seizoen bij PSV terugkeert, arriveerde bij het EK met een knappe oefenzege tegen Italië (3-0) in de bagage. Mede door die overwinning steeg Rusland in het klassement van de potentiële kanshebbers op een hoofdrol bij de Europese titelstrijd.

De combinatie van kracht, snelheid en routine zou de ploeg van Advocaat volgens diverse kenners wel eens ver kunnen brengen in het toernooi.

Aanvalsspel

Na een voorzichtige beginfase kwamen de Russen op toeren. Met gevarieerd en beweeglijk aanvalsspel werden de Tsjechen teruggedrongen. Uit de eerste serieuze aanval kwam Rusland tot scoren.

Uit een voorzet van Joeri Zjirkov kopte Alexander Kerzjakov op de paal waarna Alan Dzagojev de bal vol op zijn schoen nam (1-0). Met 21 jaar was de begeerde middenvelder van CSKA Moskou de benjamin in de beginopstelling aan Russische kant.

Nadat Dzagojev uit opnieuw een vloeiende aanval de bal naast had geschoten, bracht Roman Sjirokov in de 24e minuut de stand op 2-0. De middenvelder van St. Petersburg scoorde met een fraai wippertje uit een splijtende pass van Andrei Arsjavin.

Onrustige fase

Het duel leek gespeeld, maar Tsjechië kwam na de rust even sterk terug. Een doelpunt van de koelbloedige Vaclav Pilar, uit een prima pass van Jaroslav Plasil, bezorgde Advocaat een onrustige fase.

Rusland bleef evenwel de betere ploeg met de beste kansen. Met name Kerzjakov was slordig in de afronding.

Doelman Malafejev moest de voorsprong nog wel verdedigen met een moeizame redding op een vlammend schot van Tomas Rosicky. In de slotfase bouwden Dzagojev en invaller Roman Pavlioetsjkenko de score toch nog uit, tot opluchting bij Advocaat.