HOOFDDORP - Polen heeft verzuimd het EK in eigen land met een overwinning te beginnen. In Warschau speelde het gastland in een incidentrijk openingsduel met 1-1 gelijk tegen Griekenland.

Robert Lewandowski had de eer het eerste doelpunt van het toernooi te maken. De spits van Polen scoorde na zeventien minuten.

Het gastland had in de eerste helft sowieso het beste van het spel tegen de stugge Grieken. De in Frankrijk geboren Damien Perquis kreeg de beste kans op de 2-0, maar de verdediger schoot naast.

De Grieken, met onder andere de oud-speler van sc Heerenveen Georgios Samaras in de basis, konden niet veel bewerkstelligen in de eerste 45 minuten.

Tot overmaat van ramp moest Sokratis Papastathopoulos er vlak voor rust ook nog af met zijn tweede gele kaart. De verdediger had eerder van de Spaanse arbiter Carlos Velasco Carballo ook al de eerste gele prent van het toernooi gekregen.

Hulp

Na rust kregen de tien man van bondscoach Fernando Santos de hulp van de Polen om terug te komen in de wedstrijd. Invaller Dimitrios Salpigidis profiteerde in de 51e minuut optimaal van een misser van doelman Wojciech Szczesny: 1-1.

Het drama voor de Arsenal-speler was nog niet voorbij, want een kwartier later haalde hij de doorgebroken Salpigidis onderuit in het strafschopgebied. Een rode kaart en een penalty waren het gevolg.

Tweede doelman Przemyslaw Tyton werd evenwel direct de held, want de PSV-keeper stopte de strafschop van de Griekse aanvoerder Giorgios Karagounis.

Met tien tegen tien konden beide ploegen niet meer het verschil maken, waardoor het duel in een gelijkspel eindigde.