PARIJS - De Serviër Novak Djokovic heeft vrijdag de finale bereikt op Roland Garros. De nummer één van de wereld was in drie sets klaar met de Zwitser Roger Federer: 6-4 7-5 6-3.

Djokovic treft zondag in de eindstrijd de Spanjaard Rafael Nadal, zesvoudig winnaar in Parijs.

Nadal kan de eerste tennisser worden die het toernooi zeven keer wint. Voor Djokovic betekent een zege dat hij als derde tennisser ooit vier grandslamtoernooien op rij heeft gewonnen.

''Ik ben blij dat ik de finale heb bereikt, het is altijd moeilijk om tegen Roger te spelen'', zei Djokovic die nooit eerder de finale bereikte op het Parijse gravel.

Vorig jaar verloor hij in de halve finale van de Zwitser die toen een einde maakte aan een reeks van 43 overwinningen van Djokovic.

Vijfsetters

Beide spelers hadden voor hun halve finale geen grootse indruk gemaakt. Djokovic had in de vierde ronde een achterstand van twee sets moeten wegwerken tegen de Italiaan Andreas Seppi en kwam tegen Jo-Wilfried Tsonga, eveneens een vijfsetter, zwaar in de problemen met vier onbenutte wedstrijdpunten voor de Fransman.

Federer had het al net zo moeilijk gehad met de Argentijn Juan Martin del Potro. Vrijdag sloot hij de partij met Djokovic af met een voor zijn doen hoog aantal onnodige fouten: 46. 

Geen excuses

In de tweede set verzuimde de Zwitser door te drukken met twee breaks voorsprong. ''Ik had kansen, er zijn geen excuses'', zei Federer. ''Als ik die tweede set had gewonnen was het wellicht een andere wedstrijd geworden. Maar het gebeurde niet.''

Na drie sets (6-4 7-5 6-3) was het gedaan en kan Djokovic op jacht naar een plaats in de geschiedenisboeken., in de voetsporen van Donald Budge en Rod Laver.