PARIJS - Rafael Nadal heeft zich vrijdag voor de zevende keer in zijn loopbaan geplaatst voor de eindstrijd op Roland Garros.

De Spanjaard toonde zich veel te sterk voor zijn landgenoot David Ferrer, die in de vorige ronde zorgde voor de uitschakeling van Andy Murray: 6-2, 6-2 en 6-1.

De partij nam nog geen twee uur in beslag.

Ferrer speelde de eerste games vrijwel foutloos. Hij slaagde er echter niet in een van z’n breakpunten te benutten, een verzuim dat hem later opbrak toen Nadal eenmaal zijn ritme had gevonden.

De nummer twee van de wereld ging op 2-2 en 2-4 door de opslag van Ferrer en serveerde de set simpel uit.

Dominant

Nadal bleef hierna dominant. Ferrer verloor vier van de eerste vijf games in de tweede set, alvorens de partij tijdelijk werd stilgelegd vanwege de regen.

De pauze zorgde niet voor een gewijzigd wedstrijdbeeld. Nadal sleepte binnen een mum van tijd het tweede bedrijf binnen en begon met een break aan set drie. Het bleek de beslissing in een eenzijdige eerste halve finale.

Beste wedstrijd

''Ik heb vandaag waarschijnlijk mijn beste wedstrijd van dit jaar op Roland Garros gespeeld'', zei Nadal na afloop.

''Ik vind het jammer voor David dat hij op deze manier van mij moet verliezen. Hij is een van mijn beste vrienden op de tour en een van de beste spelers op gravel. Maar ik speelde fantastisch. Ik ben heel blij dat ik op Roland Garros weer een finale mag spelen.''

Nadal heeft nu 51 overwinningen geboekt op Roland Garros, evenveel als Andre Agassi. Alleen Guillermo Vilas (56), Roger Federer (54) en Ivan Lendl (53) zegevierden vaker op het Parijse gravel.

Nadal treedt zondag in de finale aan tegen Roger Federer of Novak Djokovic.