AMSTERDAM - De UEFA bevestigt dat er racistische spreekkoren zijn geweest bij de open training van het Nederlands elftal woensdag in Krakau. 

Oranje zou gereageerd hebben door aan de andere kant van het stadion verder te trainen. Het Nederlands elftal besloot echter geen klacht in te dienen bij de Europese voetbalbond.

''De UEFA is wel op de hoogte dat er tijdens de open training van het Nederlands elftal enkele racistische geluiden waren te horen'', stelde de UEFA in een verklaring.

''Mocht dit bij andere trainingssessies weer gebeuren, dan overweegt de UEFA maatregelen te nemen om de spelers hiertegen te beschermen.''

Van Bommel

Mark van Bommel liet weten dat Oranje oerwoudgeluiden tijdens de EK-duels niet accepteert. "We zullen de scheidsrechter er direct op wijzen als deze geluiden opnieuw te horen zijn en hem verzoeken in te grijpen", laat de aanvoerder van Oranje weten tegenover de BBC.

"Zeker omdat we vlak daarvoor een heel indrukwekkend bezoek aan Auschwitz hadden gebracht en zagen hoe relatief voetbal eigenlijk is."

Speelstad

Veel Poolse supporters beweren dat de oerwoudgeluiden en het boegeroep niets met het Nederlands elftal te maken heeft. De fanatieke aanhang van Wisla Krakow zou alleen boos zijn op de UEFA omdat Krakau niet als speelstad voor het EK is verkozen.

De UEFA maakte eerder bekend dat scheidsrechters EK-duels mogen stilleggen en zelfs voortijdig staken als er sprake is van racistische spreekkoren.

Het thema staat internationaal op de kaart na een BBC-documentaire over racisme en neonazisme bij Poolse en Oekraïense voetbalfans.