BOSTON - Dankzij een fenomenaal optreden van LeBron James heeft Miami Heat donderdagavond een zevende en beslissend duel met Boston Celtics afgedwongen in de finale van de Eastern Conference van de NBA.

In Boston excelleerde de Heat-vedette en tekende hij voor 45 punten en vijftien rebounds. Daarmee stond James aan de basis van de 98-79 overwinning.

Boston had in eigen stadion de mogelijkheid de play-offs definitief in zijn voordeel te beslissen en zich te plaatsen voor de NBA-finale.

In plaats daarvan leidde een ontketende James zijn equipe naar de zege, waarmee de stand in de best-of-seven op 3-3 kwam. De beslissende wedstrijd wordt zaterdag in Miami gespeeld.

De winnaar stuit in de finale op Oklahoma City Thunder.

Voortouw

''Ik wilde proberen om het voortouw te nemen'', zei James. ''Ik ben blij dat ik er voor het team kon zijn.''

De superster schoot in de eerste helft twaalf van zijn veertien pogingen raak en had halverwege al dertig punten op zijn naam staan. Na de rust voegde hij daar nog eens vijftien punten bij, waarmee hij slechts vier punten minder scoorde dan zijn play-offrecord dat hij in 2009 vestigde.

Destijds was hij tegen Orlando goed voor 49 punten. ''We moesten deze wedstrijd winnen'', sprak James vastberaden. ''En nu gaat het om één duel, en die wordt in ons stadion gespeeld. Ik kijk er naar uit.''