HOOFDDORP - Wilco Kelderman is donderdag knap als vierde geëindigd in de individuele tijdrit in het Criterium du Dauphiné.

De chronorace tussen Villié-Morgon en Bourg-en-Bresse van 53,5 kilometer werd gewonnen door Bradley Wiggins, die daarmee zijn leidende positie verstevigde.

De 21-jarige Kelderman, die vorige maand het jongerenklassement in de Ronde van Californië won, moest verder voorrang verlenen aan Tony Martin en Michael Rogers.

De renner van Rabobank bleef Tourwinnaar Cadel Evans vier plaatsen voor. Als beloning voor zijn prestatie mocht hij zich laten huldigen als leider in het jongerenklassement.

Ploegleider Adri van Houwelingen van Rabobank weet niet wat hij van zijn pupil kan verwachten. ''Wilco gaat zich in de Alpen voor het eerst met de wereldtop meten. Laat het maar een ontdekkingstocht voor hem zijn."

Wiggins bleek een klasse apart. De renner van Sky zette Martin op een halve minuut, Rogers en Kelderman moesten meer dan een minuut toegeven.

In het klassement heeft Wiggins een voorsprong van 38 seconden op Martin. Kelderman staat knap zesde. Evans zakte naar de achtste stek.

Schleck

Andy Schleck kwam na twaalf kilometer ten val. Hij liep geen ernstige kwetsuren op, maar finishte wel als 164e op ruim tien minuten.

Schleck speelde in het klassement al geen rol van betekenis meer.

De Dauphiné duurt tot en met zondag.