WARSCHAU - Racisme tijdens een EK-wedstrijd is een zaak van de arbitrage en niet van de gekwetste speler. Dat standpunt heeft UEFA-baas Michel Platini woensdag tijdens een persbijeenkomst in Warschau luid en duidelijk verkondigd.

Spelers die na racistische uitingen van het publiek uit eigen beweging van het veld stappen, krijgen een gele kaart, zo sprak Platini waarschuwende taal.

''Onze scheidsrechters hebben alle bevoegdheden om wedstrijden stil te leggen, tijdelijk af te breken of helemaal te staken indien spelers direct vanuit het publiek racistisch worden bejegend'', zei Platini.

''Als zij besluiten om een duel definitief te stoppen, kunnen zij zeker op onze steun rekenen.''

Platini benadrukte dat het mandaat tijdens het duel volledig bij de dienstdoende scheidsrechter ligt. ''Niet bij mij als UEFA-voorzitter, maar ook niet bij een speler. De scheidsrechter neemt de beslissingen. Als er problemen zijn op gebied van racisme, weet hij wat hij kan en mag doen.''

Alle deelnemende teams zijn voor het EK geïnformeerd over het vastgelegde protocol voor het geval dat racisme zich tijdens de wedstrijd voordoet.