KRAKAU - Joris Mathijsen mist zaterdag de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK tegen Denemarken. De verdediger herstelt langzamer dan verwacht van een hamstringblessure.

Bert van Marwijk hoopt dat de speler van Malaga op tijd fit is voor het tweede groepsduel op 13 juni met Duitsland. Hij sluit ook niet helemaal uit dat hij een vervanger moet oproepen.

''Maar ik wil de komende dagen eerst kijken hoe het met hem gaat. Tot 24 uur voor het eerste groepsduel kan ik eventueel nog een vervanger voor Joris oproepen. Dat zou dan iemand worden die op dit moment niet in training is. Ik kan ook nog een speler van Jong Oranje oproepen.''

Van Marwijk wilde nog niet vertellen welke verdediger Mathijsen tegen de Denen moet vervangen. Hij zal waarschijnlijk een keuze maken tussen Ron Vlaar en Wilfred Bouma.

Het heeft er veel van weg dat de voorkeur van de bondscoach uitgaat naar Vlaar. ''Ik zit rustig op de bank als Ron speelt'', zei hij zaterdag na het duel met Noord-Ierland over de aanvoerder van Feyenoord.

Individueel programma

Mathijsen werkte woensdag in het met een kleine 25.000 supporters gevulde Reymana-stadion van Krakau wel een individueel programma af.

Mathijsen verrekte anderhalve week geleden zijn hamstring tijdens een oefenwedstrijd tegen Bulgarije. Hij sloot dinsdag voorzichtig aan bij de groepstraining.

De bedoeling was dat hij vanaf donderdag volledig mee zou oefenen. ''Maar dat is helaas niet mogelijk'', treurde Van Marwijk. ''Hoe het komt dat we zo positief zijn geweest? Ik weet het niet, het is niet anders.''

Poolse supporters

De meeste fans, veelal uit Polen, waren in oranje kleding naar stadion gekomen. Ze scandeerden de namen van de spelers van de verliezend finalist van het laatste WK.

Het Nederlands elftal is erg populair in Polen. De stadionspeaker kreeg dan ook veel bijval toen hij de namen van Johan Cruijff en Marco van Basten noemde.

Bondscoach Bert van Marwijk en zijn spelers vielen woensdag van het ene in het andere uiterste. Voor de feestelijke training brachten ze namelijk een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Auschwitz.