HOOFDDORP – Roger Federer en Novak Djokovic hebben zich dinsdag na moeizame partijen geplaatst voor de halve finales op Roland Garros

De Zwitser versloeg op Suzanne Lenglen de Argentijn Juan Martin Del Potro voor de twaalfde keer in veertien duels: 3-6 6-7 (4) 6-2 6-0 6-3.

De dertigjarige nummer drie van de wereld haalde sinds 2005 alleen in 2010 niet de halve finales in Parijs.

Het is bovendien de 31e keer dat Federer zich op een grandslamtoernooi bij de laatste vier schaart. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met de Amerikaanse recordhouder Jimmy Connors.

Om het toernooi net als in 2009 te winnen, zal hij moeten afrekenen met Novak Djokovic.

Service

In de eerste twee sets verdedigde Del Potro nog sterk en kon hij zijn ijzersterke forehand meermalen in stelling brengen.

Bovendien liep de service van zijn tegenstander totaal niet. In het eerste bedrijf werd Federer zelfs drie keer gebroken, terwijl hij zelf maar één break realiseerde: 3-6.

De tweede set bevatte nog steeds meer onnodige fouten dan directe winners, met name bij de Zwitser. Beide spelers moesten één break incasseren, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. Daarin bleek Del Potro met 7-4 de sterkste.

Minder fouten

Federer wist nu dat hij de volgende drie sets moest winnen om de halve finale te halen. Die wetenschap hielp blijkbaar, want de voormalig nummer één van de wereld begon eindelijk regelmatig eerste services in te slaan en minder fouten te maken.

Del Potro kwam er niet meer aan te pas en voordat hij het wist, stond het 2-2 in sets. In de vierde set speelde Federer welhaast foutloos, met vijftien winners en geen onnodige fouten.

Fysio

Voor het begin van de vijfde set vroeg de Argentijn de hulp in van de fysiotherapeut. Del Potro heeft al weken last van zijn linkerknie, waarvan hij al gezegd heeft dat het een ‘constant probleem’ is.

De ‘Terminator’ kon doorspelen, maar in de vierde game van het beslissende bedrijf werd hij gebroken.

Die voorsprong gaf Federer niet meer uit handen en op 5-3 serveerde hij de wedstrijd kalm uit.