HOOFDDORP - Stijn Schaars overwoog twee jaar geleden om te stoppen met interlandvoetbal. De middenvelder van Sporting Portugal voelde zich tijdens het WK niet gewaardeerd bij Oranje.

Door Bart Vlietstra

“Tuurlijk heb ik gedacht aan stoppen. Ik dacht: waar doe ik het voor?”, zegt Schaars deze week in het magazine van NUsport. De voormalig speler van AZ deed geen minuut mee in Zuid-Afrika.

“Daar baalde ik écht van. Toen voelde ik me niet bij de groep horen. Dat irriteerde me het meest. Ik ben niet iemand die zich goed kan opladen voor trainingen zonder perspectief.”

“Ik dacht: ja, wat doe ik hier? Ik zit hier voor spek en bonen. Toen was ik er helemaal klaar mee. Als je nooit de kans krijgt, kun je je beter focussen op iets waar je wél voldoening uit haalt.”

Bewijzen

Schaars ging in gesprek met bondscoach Bert van Marwijk. “Ik heb hem gevraagd: wat wil je nou nog meer van me zien? Daar kwam uit dat ik alles bezit wat hij graag in een middenvelder ziet, maar dat ik de stap naar het buitenland moest maken om wekelijks op een hoger niveau te spelen.”

“Nu ik bij Sporting zit, voel ik meer respect van de trainer, maar ook van de groep. Je wordt anders ontvangen. Ik hoef me niet meer te bewijzen, te laten gelden.”

Schaars is in de aanloop naar het EK in beeld als linksback van Oranje. Jetro Willems lijkt echter de voorkeur te krijgen van Van Marwijk. “Het vertrouwen dat ik speel is een stuk minder”, zei hij na de interland tegen Noord-Ierland waarin Willems startte.

Schaars kan de positie naar eigen zeggen wel aan. “Ik weet zelf ook wel dat ik niet de ideale linksback ben. Je hebt backs met snelheid en power. En je hebt backs die het tactisch oplossen. Ik behoor tot de laatste categorie.”

Lees het complete interview met Stijn Schaars over het niveau van de Portugese competitie, zijn enkelblessure en de band met Klaas-Jan Huntelaar in het nieuwe magazine van NUsport, dat nu in de winkels ligt en online en op de iPad te bestellen is.