HOOFDDORP - De ijshockeyers van de Los Angeles Kings hebben nog één zege nodig om de Stanley Cup te veroveren. De nummer acht van de reguliere competitie bracht de stand in de finale tegen New Jersey Devils maandag op 3-0 dankzij een 4-0 overwinning.

Alec Martinez en Anze Kopitar waren in de tweede periode trefzeker voor de Kings, vanuit een powerplay-situatie deden ook Jeff Carter en Justin Williams een duit in het zakje in het derde bedrijf.

De basis voor de triomf werd al in de beginfase gelegd toen de Devils er niet in slaagden numeriek voordeel te benutten. Zelfs op het moment dat de Kings met twee man minder speelden hield keeper Jonathan Quick zijn doel schoon.

Reuzendoder

De Kings zijn in hun 45-jarige bestaan nog nooit kampioen van de NHL geweest. De ploeg ontpopte zich dit seizoen als 'reuzendoder' door de veel hoger ingeschatte ploegen uit Vancouver, St. Louis en Phoenix uit te schakelen.

Op papier ziet het er heel goed uit voor de Kings. Het is slechts één keer voorgekomen dat een team de Stanley Cup won na een 3-0 achterstand: de Toronto Maple Leafs in 1942.

In de play-offs heeft Los Angeles nu een fenomenale balans van vijftien zeges tegenover twee nederlagen.