MARIBOR - Turners Epke Zonderland en Céline van Gerner weten over anderhalve week of ze naar de Olympische Spelen mogen.

Bij challengerwedstrijden in Maribor maakten beide olympische kandidaten indruk waar concurrenten Jeffrey Wammes en Wyomi Masela licht geblesseerd afhaakten.

Zonderland won met grote overmacht de finale aan de rekstok na een geslaagde uitvoering van zijn unieke combinatie van drie vluchtelementen. Die leverde hem een moeilijkheidsgraad van 7,9 op en een score van 16,275.

Eerder op de dag eindigde Zonderland als vierde op brug met een score van 15,025. De Sloveen Mitja Petkovsek was de beste: 15,275.

Wammes was op dat moment alweer thuis, net als Masela. Beide olympische kandidaten liepen lichte knieblessures op door overstrekking. Wammes liet de finale op vloer, waarvoor hij zich vrijdag geplaatst had, lopen.

Goud

Masela zag vanuit huis dat haar concurrente na haar succes van zaterdag op de brug nog een gouden medaille op balk veroverde. Van Gerner kwam uit op een score van 13,850. Dat was voldoende om de Poolse Katarzyna Jurkowska (13,725) en de Sloveense Teja Belak (13,600) achter zich te houden.

Zaterdag was de Emmeloordse de beste in een overigens matig bezette brugfinale. Met veruit de moeilijkste uitgangswaarde (6,2) kwam Van Gerner tot een score van 14,450 punten. Voor Lisa Top lag zondag na de vloerfinale een bronzen plak klaar. Die dankte ze aan een oefening met een score van 13,400. Het goud was voor de Kroatische Tina Erceg: 13,625.

Revanche

Volgende week in Gent is het laatste ijkmoment waarna gymnastiekbond KNGU de keuze voor de Spelen bekendmaakt. Die veel eerder uit in het voordeel van Zonderland en Masela maar de rechter in Zutphen oordeelde eerst bij de mannen, en later ook bij de vrouwen, dat die aanwijzing op grond van de regels van NOCNSF voorbarig was geweest.

Zonderland heeft nog steeds de beste papieren ten opzichte van Wammes met een oefening aan de rekstok die op de Spelen medaillewaardig is.

Vorige week toonde Zonderland bij de EK in de kwalificaties voor het eerst zijn driedubbele combinatie van vluchtelelementen. Maar na de Cassina, de Kovacs en de Kolman miste de Fries de rekstok om na de hervatting van zijn oefening nog een keer tegen de grond te gaan. In Maribor nam hij revanche.

Lees alles over de Olympische Spelen op de special van NUsport