BARCELONA - Jorge Lorenzo heeft zondag de Spaanse motorsportfans in vervoering gebracht met een eclatante zege in de Grote Prijs van Catalonië.

De MotoGP-rijder van Yamaha troefde op het circuit van Barcelona in een fraai duel zijn landgenoot Dani Pedrosa (Honda) af.

De Italiaan Andrea Dovizioso (Yamaha) eindigde als derde en bleef nipt wereldkampioen Casey Stoner (Honda) voor.

Lorenzo liep door zijn derde overwinning van dit seizoen uit in het WK-klassement en leidt nu met 115 punten. Stoner volgt met 95.

De Amerikaan Ben Spies (Yamaha), die dit seizoen nog weinig indrukt maakte, had de beste start en nam brutaal de leiding. Hij moest zijn bravoure bekopen met een valpartij bij het inrijden van een bocht.

Vanaf dat moment dicteerden Pedrosa en Lorenzo de race, waarin ze beurtelings aan kop reden. Zes ronden voor het einde zette Lorenzo aan voor de beslissende inhaalactie. De wereldkampioen van 2010 reed vervolgens nog vijf seconden weg van Pedrosa.

Iwema

Jasper Iwema eindigde eerder op de dag in de middenmoot van de Moto3-klasse. De Drent moest op zijn Honda genoegen nemen met de zestiende plaats.

Hij ging van start op de negende startrij nadat hij zaterdag de 25e tijd had neergezet.

De Spanjaard Maverick Vinales won de race, met ruim zeven seconden voorsprong op de Duitser Sandro Cortese.

De Portugees Miguel Oliveira kwam als derde binnen.

Iannone

De Italiaan Andrea Iannone won de GP van Catalonië in de Moto2-klasse. De rijder van het Speed Up-team hield de Zwitser Thomas Luthi en de Spanjaard Marc Marquez, beiden uitkomend voor Suter, achter zich.

Luthi nam door dat resultaat de leiding in de WK-stand over van Marquez. Het verschil bedraagt slechts twee punten.