AMSTERDAM - Dirk Kuijt verhuist na het EK voetbal mogelijk naar Turkije. De 31-jarige aanvaller van Liverpool en zijn zaakwaarnemer Rob Jansen onderhandelen zondag in Amsterdam met een delegatie van Fenerbahçe over een meerjarig contract.

Kuijt en zaakwaarnemer Rob Jansen onderhandelden zondag in Amsterdam met een delegatie van de Turkse club, die er dezelfde dag uit was met Liverpool over de afkoopsom.

De Katwijker verheugt zich op zijn verblijf in Istanbul. "Dit is wat ik zocht", liet de international weten op de website van zijn management.

''Ik heb me goed laten informeren over Fenerbahçe. Het is een prachtige club om mijn carrière voort te zetten.''

Zijn contract bij Liverpool liep nog door tot medio 2013. De oud-Feyenoorder beleefde bij de Reds evenwel een teleurstellend seizoen waarin hij nogal vaak als reserve fungeerde. De laatste maanden gaf Kuijt in Liverpool steeds duidelijker aan dat hij wilde vertrekken.

Zijn voorkeur ging daarbij uit naar een buitenlandse topclub. Hij sprak nog wel even met Feyenoord, maar alleen al in financieel opzicht bleek een rentree in De Kuip nog niet aan de orde.

Volgens Jansen stonden de clubs voor Kuijt in de rij. "We hielden veertien serieuze opties over. De keuze viel op Fenerbahçe omdat juist die club Dirk het goede gevoel gaf."

Nieuwe uitdaging

''Na zes jaar Liverpool ben ik toe aan een nieuwe uitdaging'', lichtte Kuijt toe. ''Mijn vertrek staat los van de club en de supporters. Die zal ik altijd in mijn hart dragen. Ook de aanstelling van de nieuwe trainer heeft er niets mee te maken."

''Maar toen Fenerbahçe op mijn pad kwam en de ambities kenbaar maakte, was ik vanaf het allereerste moment verkocht. Zij geven mij het vertrouwen dat ik zoek.''

Kuijt had een dag na de oefenzege van Oranje tegen Noord-Ierland (6-0) even geen verplichtingen bij het Nederlands elftal.

"Ik offerde mijn vrije dag hier graag voor op. Nu kan ik me weer volledig op het Nederlands elftal en het EK richten. Geen afleiding meer, maar zekerheid over mijn toekomst. En er dan vol voor gaan met Oranje. Dat is mijn droomscenario.''