EUGENE - De Chinese hordeloper Liu Xiang heeft zaterdagavond tijdens de Diamond League-ontmoeting in de Amerikaanse stad Eugene het wereldrecord op de 110 meter horden geëvenaard.

De Aziaat kwam tot een tijd van 12,87 seconden. Daarbij werd hij wel geholpen met een (te harde) rugwind van 2,4 meter per seconde, waardoor zijn prestatie niet in de recordboeken verschijnt.

Liu Xiang werd in 2004 olympisch kampioen, maar kon vier jaar later die prestatie in 'zijn' Peking niet herhalen omdat hij geblesseerd was.

De Chinees behoort tijdens 'Londen' weer tot de favorieten voor het olympisch goud.

''Maar zo denk ik er zelf niet over'', zei Liu Xiang. ''Ik ben al olympisch kampioen. 'Londen' is gewoon een race voor me. Net als alle anderen.''

De Aziaat zegt dat een technische aanpassing ervoor heeft gezorgd dat hij dit jaar zo sterk presteert. Op weg naar de eerste horde neemt Liu Xiang nu zeven stappen in plaats van acht.

Martina

Churandy Martina eindigde op de 200 meter op de tweede plaats. Hij werd met ruim verschil verslagen door de Amerikaan Wallace Spearmon, die de afstand aflegde in 20,27 seconden.

Martina had 0,22 seconde meer nodig. Het brons ging naar de Jamaicaan Marvin Anderson: 20,74.

Gatlin

Op de 100 meter ging de overwinning naar de Amerikaan Justin Gatlin, die na 9,90 seconden de finish bereikte. Hij bleef de Jamaicaan Nickel Ashmeade 0,03 seconde voor.

Olympisch kampioen LaShawn Merritt noteerde op de 400 meter tot een tijd van 44,91 seconden en boekte daarmee de zege.

De Brit Mo Farah zegevierde op de 5000 meter in een tijd van 12 minuten en 56,98 seconden, de beste mondiale seizoensprestatie.