AMSTERDAM - Het Nederlands elftal heeft zaterdag met een ruime zege op Noord-Ierland (6-0) afscheid genomen van het thuispubliek.

Het laatste oefenduel voor het EK vormde geen graadmeter voor wat de ploeg vanaf volgende week in Polen en Oekraïne staat te wachten.

Het optreden van tegenstander in de Arena was namelijk van een zeldzaam laag niveau.

Het had er veel van weg dat de Noord-Ieren het duel als hinderlijke onderbreking van een feestweekend in Amsterdam beschouwden.

De nummer honderd van de wereldranglijst hield in de mislukte kwalificatiereeks voor de Europese eindronde alleen de Faeröer Eilanden onder zich.

Dat was waarschijnlijk niet gelukt als ze alle duels zo belabberd als tegen Oranje hadden gespeeld.

Basisformatie

Bondscoach Bert van Marwijk benutte het laatste oefenduel in de voorbereiding om een groot deel van zijn basisformatie voor het eerste duel op het EK met Denemarken aan het werk te zien.

Hij koos net als woensdag tegen Slowakije voor een aanvallend kwartet, bestaande uit Robin van Persie, Wesley Sneijder, Arjen Robben en Ibrahim Afellay.

Mark van Bommel en Nigel de Jong acteerden opnieuw als controleurs op het middenveld.

Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel en John Heitinga waren de bekende gezichten in de defensie. Jetro Willems, goed spelend, kreeg als linksback de voorkeur boven Stijn Schaars.

Niet Wilfred Bouma, maar Ron Vlaar promoveerde tot eerste vervanger van de geblesseerde Joris Mathijsen, die naar verwachting op tijd fit is voor de de krachtmeting met de Denen.

Van Persie en Afellay

Van Persie had met twee doelpunten en een assist een groot aandeel in de riante voorsprong (4-0) bij rust.

Wesley Sneijder tekende met een vrije trap voor 2-0. Ibrahim Afellay scoorde vlak voor rust (4-0) en zorgde na 50 minuten ook voor 5-0.

Na die treffer gunde Van Marwijk Klaas-Jan Huntelaar, Rafael van der Vaart en Dirk Kuijt nog speeltijd.

De drie voornaamste slachtoffers van de voorbereiding op het EK kregen de ondankbare taak om een wedstrijd die allang niets meer voorstelde te beëindigen.

Vlaar genoot nog wel intens van de slotfase. Hij bepaalde in de 78e minuut met zijn eerste treffer voor Oranje de eindstand (6-0).