AMSTERDAM - Ajax bereidt zich volgens trainer Ronald Koeman voor op een vertrek (op termijn) van twee of drie spelers naar een buitenlandse club. Daarbij gaat het om de toonaangevende spelers Rafael van der Vaart en Christian Chivu. Voor met name de Roemeense verdediger Chivu is volgens Koeman al lange tijd interesse, al heeft zich nog geen club gemeld in Amsterdam.

"Links en rechts zijn we al aan het kijken naar vervangers. Dat is logisch, Ajax moet er altijd rekening mee houden dat er spelers vertrekken", zegt Koeman. Namen noemt de coach uiteraard niet. Het gaat erom of de beoogde spelers financieel haalbaar zijn en of ze naar Nederland willen komen.

Van der Vaart en Chivu staan tot 2006 onder contract bij Ajax. Koeman rekent zelf niet op een transfer van de pas 19-jarige middenvelder Van der Vaart. "Hij zou nog een, twee jaar bij Ajax moeten blijven. Ik zou het voor zijn ontwikkeling heel onverstandig vinden als hij na dit seizoen weggaat. Maar hij wil zelf ook blijven, denk ik. Dat heb ik tenminste wel gelezen."

Versterkingen

Afgezien van vervangers bij een mogelijk vertrek van een paar spelers, wil Koeman versterkingen voor het nieuwe seizoen. "Toen ik in december kwam, was de afspraak met de clubleiding dat er tot het van het einde van het seizoen niemand bij zou komen. Voor het nieuwe seizoen zeg ik niet: het mag zo blijven, het is fantastisch. Ik wil het elftal versterken. Elk jaar moet je proberen een beetje beter te worden. Dat lijkt me logisch, dat wil elke club toch."

Vanuit Jong Ajax zullen maximaal drie spelers bij de A-ploeg komen, aldus Koeman. "Maar dat hangt ook af van hun verdere ontwikkeling dit seizoen. Het kunnen er drie worden, maar ook een." Jong Ajax plaatste zich voor de halve finales van de beker, waarin FC Utrecht de tegenstander is.

Witschge en Winter

Koeman zal binnen anderhalve week Richard Witschge en Aron Winter (verhuurd aan respectievelijk Deportivo Alaves en Sparta) op de hoogte brengen van hun perspectief bij Ajax. "Intern zijn we er wel uit, maar we gaan eerst de spelers informeren. Door ons drukke programma hebben we nog geen afspraak met ze kunnen maken." Ook John Nieuwenburg (Sparta) en Tijjani Babangida (Vitesse) zijn verhuurd. Zelf willen zij graag terugkeren in Amsterdam.

Fred Grim heeft deze week een gesprek met technisch directeur Leo Beenhakker over zijn toekomst. De doelman krijgt geen contractverlenging, maar kan wel blijven als keeperstrainer bij de jeugd. Grim twijfelt of hij zal doorgaan met voetballen. Volgend seizoen is de Roemeen Bogdan Lobont de eerste doelman. Hij was verhuurd aan Dinamo Boekarest.

/DOSSIEREredivisie