ROME - Italië neemt niet deel aan het EK, als dat in het belang van het voetbal wordt gevraagd. Bondscoach Cesare Prandelli heeft dit vrijdag gezegd in een reactie op het omvangrijke omkoopschandaal in het land.

''Als men vindt dat we in het belang van het voetbal niet moeten meedoen, dan accepteer ik dat'', zei Prandelli tegen de Italiaanse zender RAI.

''Er zijn belangrijke dingen. Ik had graag alleen over voetbal gepraat, maar we kunnen niet voorbij gaan aan wat er nu speelt. Wie er bij deze zaak betrokken is, gaat niet naar het EK.''

Prandelli hield Domenico Criscito uit zijn selectie in verband met zijn mogelijke rol bij de zaak. Leonardo Bonucci en doelman Gianluigi Buffon, ook genoemd in de affaire, mogen wel mee naar het EK.

Tegen Bonucci en Buffon is geen nader onderzoek ingesteld. Prandelli sprak zijn steun uit voor Buffon. ''Hij is sterk en heeft een grote persoonlijkheid. Maar ook voor hem is deze situatie zwaar.''

Italië is bij het EK ingedeeld in de groep met Spanje, Ierland en Kroatië.

Criscito

Criscito vindt het overigens belachelijk dat hij uit de selectie is gezet. “Ik kan dit niet begrijpen. De bond had moeten afwachten.”

Afgelopen maandag doorzocht de politie de hotelkamer van Criscito in Florence. “Maar ik heb helemaal niks met deze zaak te maken en nu ben ik het middelpunt geworden van dit schandaal”, aldus de speler van het Russische Zenit Sint-Petersburg.