ROME - De fiscale politie heeft donderdag invallen gedaan bij alle betaald voetbalclubs uit de Italiaanse Serie A en B. Justitie heeft vermoedens dat op grote schaal boekhoudfraude is gepleegd. Volgens bronnen binnen de rechterlijke macht is ook het kantoor van de Italiaanse voetbalfederatie met een bezoek van de fiscale politie vereerd.

De clubs in Italië worstelen met torenhoge schulden. Er is berekend dat de clubs uit de Serie A vorig jaar gezamenlijk een verlies van 948 miljoen euro leden, voornamelijk veroorzaakt door de exorbitant hoge spelerssalarissen. De schulden liepen op tot in totaal 2,5 miljard euro.

Van vier clubs uit de hoogste divisie, waaronder AS Roma, wordt beweerd dat zij valse bankgaranties hebben gebruikt om een licentie te bemachtigen voor het huidige voetbalseizoen. De clubs moesten een gezonde boekhouding kunnen overleggen aan Covisoc, het financiële controleorgaan voor de sport. Die aantijgingen zouden voor justitie in Rome aanleiding zijn geweest om een grootscheepse inval te verordonneren.