HOOFDDORP - Het spel was nog niet geweldig, maar het Nederlands elftal heeft in ieder geval voor het eerst gewonnen in de voorbereiding op het EK. In Rotterdam werd het 2-0 tegen Slowakije.

Bert van Marwijk had zijn basiselftal op vijf posities veranderd ten opzichte van de verloren wedstrijd tegen Bulgarije van zaterdag. Klaas-Jan Huntelaar, Tim Krul, Jetro Willems, Rafael van der Vaart en Joris Mathijsen ontbraken.

Ibrahim Afellay was een van vervangers en hij maakte na zeven minuten zijn uitverkiezing waar. De speler van Barcelona maakt een goede actie buitenom en zijn voorzet werd door de Slowaak Kornel Saláta in zijn eigen doel gewerkt.

Het duel tegen de ploeg die op het WK 2010 in de tweede ronde de tegenstander was van Oranje, begon nog wel dramatisch voor Nederland.

Na amper vijftien seconden botsten de twee centrale verdedigers Wilfred Bouma (de vervanger van de geblesseerde Mathijsen) en Johnny Heitinga vol met de hoofden tegen elkaar.

Schrik

Oranje zit al niet ruim in de defensieve spelers en dus zal de schrik om het hart geslagen zijn bij Van Marwijk. Na enige behandeling konden beide spelers echter verder. In de tussentijd had Slowakije overigens wel de lat geraakt uit een corner.

Met echte vleugelspelers Afellay en Robben op de flanken kwam de wens van Van Marwijk voor meer diepte wel uit. Het spel van het Nederlands elftal zag er wat beter uit dan tegen Bulgarije, al kon Slowakije er af en toe gevaarlijk uitkomen, mede door defensief geschutter van Oranje.

Enkelblessure

In de pauze verving Ron Vlaar in ‘zijn’ stadion Bouma, die toch nog last had van de botsing met Heitinga en voor de zekerheid naar het ziekenhuis ging.

Daarmee waren de zorgen voor de bondscoach nog niet voorbij, want Wesley Sneijder moest vlak na rust aan een enkelblessure worden behandeld. De middenvelder van Internazionale probeerde het nog, maar kon niet verder.

Het voetbal werd er niet beter op in de tweede helft. De meeste opwinding in de eerste 25 minuten na rust ontstond toen Van Persie gewisseld werd voor Huntelaar, totdat Rafael van der Vaart, de vervanger van Sneijder, de kruising raakte uit een vrije trap.

Aanzetten

Dat leek wel het sein voor het keurkorps van Van Marwijk om nog even aan te zetten. Afellay miste nog een grote kans uit een voorzet van Gregory van der Wiel, maar vlak daarna schoot Van der Vaart – met rechts – de 2-0 binnen.

De speler van Tottenham Hotspur maakte zijn achttiende interlandgoal na een combinatie via Afellay en Huntelaar.

Met nog een klein kwartier te gaan moest de gevaarlijkste man van de avond, Afellay, moegestreden het veld verlaten. Aan de stand veranderde niks meer.