HOOFDDORP - Bayern München vaardigt de meeste spelers af aan het EK. Liefst dertien voetballers van de Duitse topclub zijn komende maand actief in Polen en Oekraïne.

Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl naar de samenstellingen van de definitieve EK-selecties.

Gekeken is naar de club waar een voetballer tot en met 30 juni onder contract staat.

Mark van Bommel telt dus nog mee als speler van AC Milan, aangezien zijn dienstverband bij PSV pas op 1 juli ingaat.

EK-hofleverancier Bayern zag acht spelers vertrekken naar het trainingskamp van Duitsland.

Ook Arjen Robben (Nederland), Franck Ribéry (Frankrijk), Anatoliy Tymoshchuk (Oekraïne), Danijel Pranjic (Kroatië) en Ivica Olic (Kroatië) staan onder contract bij de verliezend Champions League-finalist.

Real Madrid

Real Madrid is met elf spelers de op een na best vertegenwoordigde club tijdens de veertiende editie van het EK. Daarna volgen Dinamo Kiev (tien voetballers, allemaal uit de Oekraïense selectie) en Chelsea (negen profs actief in Polen en Oekraïne).

Sjachtar Donetsk, Borussia Dortmund, Manchester City, Zenit Sint-Petersburg en FC Barcelona hebben allemaal acht internationals met EK-verplichtingen op de loonlijst staan.

Een van de 368 spelers op het EK heeft momenteel de status ‘werkloos’. De Ier Paul Green, in laatste instantie opgeroepen als vervanger van Keith Fahey, is sinds zijn vertrek bij Derby County begin deze maand op zoek naar een nieuwe werkgever.

De Nederlandse club met meeste EK-gangers is PSV, dat in de personen van Przemyslaw Tyton (Polen), Wilfred Bouma, Kevin Strootman, Jetro Willems (allen Nederland), Ola Toivonen en Andreas Isaksson (beiden Zweden) zes spelers in de gelederen heeft die zijn opgeroepen door hun bondscoach.

Premier League

In totaal hebben zestien spelers een eredivisieclub als werkgever. De eredivisie staat daarmee negende op de lijst van best vertegenwoordigende competities op het EK.

De Engelse Premier League voert deze rangschikking aan met liefst 72 deelnemers, voor de Duitse Bundesliga (47 spelers), Primera Division (33) en de Serie A (31).

Bekijk hier de EK-landenkaart

Bekijk hier de EK-selecties. Werkt alleen in IE9, Chrome en Firefox.

Lees alles over het EK op de special van NUsport

Volg alle berichten over dit nieuws op Twitter via NUlive