HOOFDDORP - Met zes verschillende winnaars na zes races is het gerechtvaardigd om de start van het Formule 1-seizoen 'onvoorspelbaar' te noemen. McLaren-coureur Jenson Button ziet een keerzijde aan de toegenomen spanning in vergelijking met vorig seizoen.

“Iedereen vindt het fantastisch dat er zoveel verschillende coureurs al hebben gezegevierd. Dat is ook goed voor de fans en de sport”, vertelt de wereldkampioen van 2009 aan Autosport.

“Maar er komt een moment waarop de fans zich zullen afvragen: ‘Dus iedereen kan een Grand Prix winnen?’ Ik denk dat de supporters het wel een beetje vreemd vinden.”

“Hopelijk ontstaat er op korte termijn een afsplitsing tussen de mensen die strijden om de titel en de coureurs daarachter. Dan weten wij ook wie we moeten verslaan.”

Onvoorspelbaarheid

Zijn teambaas Martin Whitmarsh deelt de visie van Button niet.

“Ik weet zeker dat kijkers het belangrijk vinden dat de uitslag niet bij voorbaat vaststaat. Als ze beweren dat de onvoorspelbaarheid onaantrekkelijk is, dan zijn dat totaal andere geluiden dan je vorig jaar hoorde. Tot nu toe is elke race opwindend geweest.”

Na zes races voert Fernando Alonso de WK-stand aan met 76 van de maximale 150 punten. Vorig jaar had WK-leider Sebastian Vettel in hetzelfde stadium al 143 punten verzameld.