HOOFDDORP - De Italiaan Mario Balotelli zal iedereen die komende maand op het EK een banaan naar hem gooit op straat naar eigen zeggen 'vermoorden'. Wordt hij tijdens een wedstrijd slachtoffer van racisme, dan stapt hij van het veld.

De afgelopen dagen is er veel kritiek op Polen en Oekraïne. Met name in de Britse pers staan verhalen over het vermeende racisme in beide landen die komende land het EK organiseren.

Balotelli was de afgelopen jaren vaak het slachtoffer van discriminerende uitlatingen, het meest recent in februari, toen hij mikpunt was van spreekkoren van ‘fans’ van FC Porto.

“Ik zal racisme niet accepteren”, stelt Balotelli in The Guardian. “Als iemand een banaan naar mij gooit, verdwijn ik in de gevangenis. Want ik zal diegene zeker vermoorden. Gebeurt het tijdens de wedstrijd, dan verlaat ik het veld.”

De grillige aanvaller van Manchester City kan zich nog heel goed een incident herinneren in de aanloop naar het EK onder-21 in 2009.

“Er werden bananen naar mij gegooid in een bar in Rome. Gelukkig arriveerde de politie net op tijd. Ik had ze echt in elkaar geslagen, had ze vernietigd.”

Lees alles over het EK op de special van NUsport