HOOFDDORP - Johan Cruijff heeft laten weten dat het Nederlands elftal met meer diepte in het spel moet komen, om te voorkomen dat ploegen van het kaliber Bulgarije gemakkelijk overeind kunnen blijven.

"Ik hoop op een goed EK voor het Nederlands elftal. Vooralsnog moet er nog meer diepte in het spel komen. Via de vleugels en vanaf het middenveld", schrijft hij in zijn wekelijkse column in De Telegraaf.

"Wat dat betreft heeft Bayern München in de Champions League-finale tegen Chelsea aangegeven, hoe je tegen een goed georganiseerde verdediging in de problemen kan komen, als je dat niet doet."

Robben en Ribery

Cruijff vergelijkt het spel van Arjen Robben en Franck Ribery met dat van Rafael van der Vaart en Robin van Persie. "Zowel Robben als Ribery heeft de neiging om de actie binnendoor te maken. Daarmee speel je een defensie als die van Chelsea in de kaart."

"Er kan makkelijk rugdekking worden gegeven, terwijl de ruimte voor de opkomende middenvelder er nauwelijks is. Dat zag je ook tijdens Nederland-Bulgarije."

Portugal

"Omdat Van der Vaart en Van Persie niet richting de achterlijn voetbalden, kwamen er nauwelijks voorzetten, dus ook geen afvallende ballen, waardoor er vanuit de tweede lijn bijna geen schot op doel is gegeven. Dan kan zelfs een modaal elftal als de Bulgaren redelijk overeind blijven."

Cruijff verwacht dat Portugal net als Bulgarije gaat spelen. "Heb je dan onvoldoende diepte in je spel, dan is het vragen om problemen. Nederland heeft nog twee wedstrijden om te sleutelen."