PORTO - Vijf jaar geleden liet Ajax hem zonder slag of stootvertrekken naar Celta de Vigo. Benni McCarthy kreeg in Amsterdamweinig speelminuten en zocht zijn heil in Zuid-Europa.Woensdagavond bewees de Zuid-Afrikaanse international, inmiddels indienst bij Porto, weer eens zijn ware klasse.

In het duel metManchester United scoorde de spits tweemaal en bracht daarmee hetsterrenteam rond Van Nistelrooij op de knieën: 2-1.

Rood

Porto en Manchester United troffen elkaar in de achtste finalesvan de Champions League. Het duel werd in de slotfase nog ontsierddoor een vervelende overtreding van United-aanvoerder Keane. De Iertrapte Porto-doelman Baia op het lichaam en ontving de rode kaart.Keane zal over twee weken ontbreken wanneer de Engelse formatie ineigen huis de achterstand ongedaan moet maken.

Toch begon de avond nog zo goed voor Manchester United. De ploegvan Alex Ferguson was na een kwartier amper voor het doel van Baiageweest, maar stond toch met 1-0 voor. De Portugese doelman kreegeen vrije trap van Scholes niet onder controle, waarna Fortuneattent intikte: 0-1.

Vedetten

Voor de vedetten uit Manchester was dievoorsprong zó geruststellend dat ze nog een tempo langzamer gingenspelen. Porto had enkele minuten nodig om de tegenvaller teverwerken en startte vervolgens een offensief. Na een half uurvoetballen kwam de thuisploeg dan ook verdiend op gelijke hoogte.Ex-Ajacied Benni McCarthy verschalkte United-doelman Howard met eenfraaie volley: 1-1.

Die treffer gaf Porto veel zelfvertrouwen. De Portugezen kondensteunen op een sterke, bikkelharde defensie en kregen aanvallendveel impulsen dankzij de jonge, creatieve Braziliaan CarlosAlberto. De 19-jarige speler zorgde voor veel onrust in de defensievan Manchester United. Mede dankzij de inzet van Carlos Albertokreeg Porto kansen een voorsprong te nemen.

Nipt

Nadat McCarthy in de 63e minuut nog nipt over het doel kopte,was hij een kwartier later wel succesvol. De spits anticipeerdegoed op een voorzet van Nuno Valente, sprong bovenUnited-verdedigers Gary Neville en Brown uit en kopte keihard raak:-1.

Eigen doelpunten bepaalden het wedstrijdbeeld bij RealSociedad-Olympique Lyon (0-1) en VfB Stuttgart-Chelsea (0-1). Indat laatste duel was Fernando Meira de grote schlemiel. DePortugese verdediger van Stuttgart schopte de bal in eigen doel enbezorgde daarmee Chelsea een belangrijke overwinning. Hasselbainkkreeg vijftien speelminuten. Hij was een enkele keer gevaarlijk,maar scoorde niet.

Westerveld

Sander Westerveld werd in het duel met Olympique Lyon eenmaalgepasseerd, uitgerekend door een eigen speler. Sociedad-verdedigerSchurrer ging in de 18e minuut in de fout en lijkt daarmee zijneigen ploeg uit te schakelen in de Champions League. Deportivo laCoruna versloeg op eigen veld Juventus. De Spanjaarden wonnen met-0 dankzij een doelpunt van Luque.