HEERENVEEN - SC Heerenveen legde woensdagavond opontluisterende manier de zwakheden van het huidige Ajax bloot. DeFriese ploeg overklaste de Amsterdammers op alle fronten en wonterecht met 4-1.

De door Ajax gedroomde voorsprong van negen puntenop PSV werd gereduceerd tot een zestal. Het is voor Ronald Koemante hopen dat de midweekse mokerslag bij Heerenveen niet te lang zaldoordreunen.

Sneeuwval

Terwijl op de Europese velden de hymne van de Champions Leagueeindelijk weer eens klonk, moest Ajax, vorig jaar nog kwartfinalistin die Europese topcompetitie, spelen in Friesland, tegen SCHeerenveen. De wedstrijd stond eigenlijk op het programma voor 28januari, maar werd destijds afgelast vanwege hevige sneeuwval.Uitgerekend tijdens het inhaalduel viel de sneeuw weer met bakkenuit de hemel. Deze keer bleef het veld echter bespeelbaar.

Heerenveen had het duel eind januari graag willen spelen. Deblessuregolf van de Amsterdammers was in die periode op hethoogtepunt. Het elftal dat woensdagavond speelde, was een stukcompleter, al maakte Ajax in de tweede competitiehelft tot op hedennooit een echt frisse indruk - ook niet met de teruggekeerdespelers in het basiselftal.

Pijn en moeite

De ploeg van Koeman bleef de laatste weken met pijn en moeiteovereind. Zonder goed te spelen, bleef het elftal wel voldoendepunten sprokkelen om de voorsprong op PSV gestaag uit te bouwen.Maar van degradatiekandidaat Volendam werd maar ternauwernoodgewonnen (0-2) en ook het duel tegen Twente, afgelopen zondag, werdtegen de verhoudingen in met slechts 1-0 in Amsterdams voordeelbeslist.

Heerenveen daarentegen putte een hoop moed uit de ontmoeting vanafgelopen weekeinde tegen PSV. De Friezen kwamen tot tweemaal toeop achterstand, maar wonnen het duel, tot grote vreugde van Ajax,met 3-2. Het elftal van Koeman had in de race om het kampioenschapdoor die uitslag een fictieve voorsprong van negen punten opgebouwdop de Eindhovenaren, maar moesten voor die voorsprong nog wel hetinhaalduel tegen, uitgerekend, SC Heerenveen winnen.

Uitblinker

Precies daar lag het probleem woensdagavond voor Ajax. DeAmsterdammers begonnen weliswaar aardig tegen de noorderlingen,maar hadden geen afdoende antwoord op een doelpunt van uitblinkerVäyrynen vlak voor rust. De Fin reageerde in de 45e minuut alert opeen voorzet die slecht werd weggewerkt door de Ajax-defensie. Viade binnenkant van de paal schoot hij binnen, 1-0.

Die voorsprong leek Ajax te verlammen. Na rust zette Heerenveen,dat voor rust nog afwachtend speelde, de Amsterdammers volledigonder druk. De Friese aanvalsgolven rolden in hoog tempo in derichting van het doel van Stekelenburg. In de 59e minuut leidde datal tot de 2-0. Ex-Ajacied Knopper volleerde een afgeslagen balvanaf 25 meter op het doel van de Ajax-doelman, zag zijn schotonderweg van richting veranderd door Escudé en mocht de verrassende-0 vieren.

Eigen doelpunt

Dat doelpunt leek alle vertrouwen uit het team van Koeman tezuigen. Stekelenburg zal zich in het doel van Ajax knap ongelukkighebben gevoeld. Zijn verdediging kreeg totaal geen vat op hetaanvalsspel van de Friezen. Bij tijd en wijlen werd delijstaanvoerder van de eredivisie totaal overklast. Uiteindelijkmaakten alleen Väyrynen en Hakansson nog twee doelpunten enbrachten daarmee de stand op 4-0. De eindstand werd uiteindelijk-1, omdat verdediger Hansson vlak voor tijd nog een eigen doelpuntmaakte.