HOOFDDORP - De Canadees Ryder Hesjedal heeft zondag de 95e editie van de Ronde van Italië gewonnen. De renner van Garmin reed de Spanjaard Joaquim Rodriguez uit de roze trui tijdens de afsluitende tijdrit van 28,2 kilometer in Milaan.

Al bij het eerste tussenpunt had de 31-jarige Hesjedal zijn achterstand van 31 seconden bijna weggepoetst.

In het tweede gedeelte liep de Canadees minder ver uit, maar aan het eind van de rit bedroeg de schade voor de Spanjaard toch 47 seconden.

De tijdrit werd gewonnen door de Italiaan Marco Pinotti, die de Brit Geraint Thomas ruimschoots aftroefde op het vlakke parcours.

De Gendt

Rodriguez behield wel de tweede plaats, op zestien seconden van Hesjedal. De Belg Thomas De Gendt verruilde de vierde voor de derde plek. De renner van Vacansoleil-DCM, zaterdag winnaar op de beruchte Stelvio, stootte de Italiaan Michele Scarponi van het podium.

Het is voor het eerst sinds 1995 dat er geen Italiaan in de top drie van de Giro eindigt. Achter Scarponi legde tweevoudig winnaar Ivan Basso beslag op de vijfde plek.

De beste Nederlander in het klassement is Tom Jelte Slagter op de dertigste plaats.

Eerste Canadees

Hesjedal is de eerste Canadese winnaar van een grote ronde. De allrounder begon zijn professionele loopbaan in 2005 bij Discovery Channel en koerste vervolgens voor Phonak, Health Net-Maxxis, waarna hij in 2008 tekende bij Slipstream, een voorloper van Garmin.

Eén keer eerder eindigde Hesjedal in de top tien van een drieweekse rittenkoers: in de Tour de France van 2010 finishte hij als zesde. In de Ronde van Frankrijk van 2011 moest hij zich tevreden stellen met een achttiende plek.

De voormalige mountainbiker reed een zeer constante Giro. Sinds de vijfde etappe stond hij in de top drie, mede omdat Garmin vroeg in de ronde de ploegentijdrit won.

In de bergen zakte Hesjedal geen enkele keer door het ijs, waardoor hij met een uitstekende uitgangspositie begon aan de afsluitende tijdrit.

Bekijk alle klassementen