AMSTERDAM - De hockeysters van Laren hebben zondag de EuroHockey Club Champions Cup (ECCC) gewonnen. Het team versloeg Den Bosch in de finale in Amstelveen met 1-0.

Het enige doelpunt werd gescoord door Kim Lammers. Met de winst doorbrak Laren de Bossche reeks van 54 gewonnen Europese wedstrijden.

Het was lange tijd eenrichtingsverkeer in de drukbezochte eindstrijd op het heetste moment van de dag. De eerste echte kans was voor Maartje Goderie maar zij trof Laren-keeper Joyce Sombroek op haar weg.

Laren kreeg nog een strafcorner die ook in tweede instantie niet werd benut, maar voor de rest was het vooral Den Bosch dat het spelbeeld bepaalde. Goderie kwam nog een keer dichtbij het doel maar haar backhand scheerde naast. Ook werden er in de eerste helft maar liefst zes corners onbenut gelaten.

Lammers

En ineens was daar, na 24 minuten spelen, Kim Lammers die helemaal uit het niets haar stick precies goed wist te zetten na een keiharde klap op goed geluk in de cirkel van haar Duitse ploeggenote Julia Mueller.

De bal lag plotsklaps in het doel van de Bossche goalie Lizzy Koeton die, op een backhandschot naast van Naomi van As, amper iets te doen had gehad: 0-1.

Prompt waren de rollen op het veld omgedraaid. Dit keer liepen de Brabantsen achter de feiten aan en bepaalden de speelsters het spel op het veld. Het favoriete Den Bosch deed er alles aan om weer op gelijke hoogte te komen.

De bal wilde maar niet in het doel van de superieure Sombroek. De sluitpost van Oranje had daarbij wel wat geluk. Zo belandde een inzet van Emilie Mol uit een strafcornervariant keihard op de paal.

Voor Laren was het vooral van de wedstrijd uit te spelen en die felbegeerde titel in de wacht te spelen. Dat lukte, waarmee de club uit het Gooi voor het eerste keer de beste is van Europa is. Dit zonder ooit landskampioen te zijn geweest.