HOOFDDORP - Josep Guardiola heeft zijn periode als coach van FC Barcelona afgesloten met een prijs. De trainer leidde zijn ploeg vrijdag naar de eindzege in de Copa del Rey.

FC Barcelona had in Estadio Vicente Calderon, de thuishaven van Atletico Madrid, geen kind aan Athletic Bilbao. Al na 25 minuten stond het 0-3 en was het duel beslist.

Pedro, dit seizoen veelvuldig bankzitter bij de Catalanen, opende al na drie minuten de score. In de twintigste minuut verdubbelde Lionel Messi, met zijn 74e doelpunt van het seizoen, de voorsprong.

Vijf minuten later keek Athletic Bilbao, dat eerder al de Europa League-finale kansloos met 3-0 verloor van Atletico Madrid, helemaal tegen een onoverbrugbare achterstand aan, toen Pedro zijn tweede goal van de avond maakte.

Na de rust zette de ploeg van coach Marcelo Bielsa iets meer aan, maar de voorsprong van de nummer twee van de Primera Division kwam geen moment in gevaar.

Omdat FC Barcelona, waar Ibrahim Afellay het gehele duel op de bank bleef, niet echt meer op jacht ging naar meer doelpunten eindigde het duel in 0-3.

Veertien prijzen

De Catalanen veroverden zodoende voor de 26e keer in de clubgeschiedenis de Spaanse beker. In de periode onder Guardiola pakte de club veertien prijzen.

Drie keer werd beslag gelegd op de landstitel. Buiten een tweede Copa del Rey, werden ook de Spaanse Supercup (drie keer), de Europese Supercup (twee keer), de Champions League (twee keer) en de wereldbeker (twee keer) gewonnen.

FC Barcelona - Athletic Bilbao