LAUSANNE - Onder luid applaus van de aanwezige toeschouwers begon Arjen Robben vrijdag aan zijn eerste training voor het Nederlands elftal in de aanloop naar de Europese eindronde in Polen en Oekraïne.

Leuk voor de buitenspeler was dat hij niet alleen steun kreeg van Nederlandse fans.

Enkele Zwitsers droegen een shirt van Bayern München met daarop de naam van de schlemiel van de finale van de Champions League.

Omdat het nu eenmaal zo was afgesproken, voetbalde Robben dinsdag een kwartiertje met het Nederlands elftal tegen zijn club Bayern München.

Veel supporters van de Duitse club floten de Nederlander uit. Ze nemen het hem kwalijk dat hij in de verlenging van de eindstrijd tegen Chelsea een strafschop miste. Robben eiste de bal op, terwijl hij eerder in het seizoen vanaf elf meter ook al eens onzorgvuldig was geweest.

Bijkomen

Robben mocht van bondscoach Bert van Marwijk tot vrijdag bijkomen van alle commotie over zijn gemiste strafschop.

''Van mij had hij ook net als Afellay maandag mogen komen'', vertelde de bondscoach. ''Maar Arjen vond dit ook wel een mooi tijdstip. Hij zal zaterdag tegen de Bulgaren nog niet beginnen. Maar ik sluit niet uit dat hij in de tweede helft al even invalt.''

Van Marwijk nam het dinsdagavond na het duel met Bayern op voor Robben. Hij hekelde het Duitse publiek, net als veel spelers van Oranje.

De snelle aanvaller merkte vrijdag opnieuw dat hij bij Oranje niet door het leven gaat als Arjen Floppen, een bijnaam die de makers van de machtige Duitse krant Bild voor de Nederlander verzonnen.

Omhelzing

Veelzeggend was de reactie van Wesley Sneijder, die Robben voor de snorrende camera's met een omhelzing verwelkomde.

Jammer voor de handtekeningenjagers was dat Robben na de training direct de spelersbus instapte. Zijn fans bleven echter vergevingsgezind.

''Arjen Robben'', scandeerden ze toen het voertuig wegreed na de laatste training van Oranje in Lausanne. De aanvaller zwaaide nog even naar ze.