ARNHEM - Een kleine vijf jaar nadat hij door de Raboploeg uit de Tour was gezet en ontslagen, verklaarde wielrenner Michael Rasmussen vrijdag voor het gerechtshof in Arnhem opnieuw dat de ploegleiding op de hoogte was geweest van zijn frauduleuze handelingen.

De Deen vecht met zijn advocaat André Brantjes de gevoerde procedure en de hoogte van de schadevergoeding, in 2008 door de kantonrechter in Utrecht bepaald op 715.000 euro, aan.

Rasmussen en Brantjes gaan voor een aanzienlijk hoger bedrag van 5,8 miljoen euro.

In de beroepszaak ontspon zich een welles-nietesdiscussie over de vraag of toenmalig ploegbaas Theo de Rooij voor de Tour, die Rasmussen leek te gaan winnen, al wist dat zijn renner had gelogen over zijn verblijfplaatsen. ''Dat wist hij niet'', zei Rabo-advocaat Harro Knijff. ''Klip en klaar dat Rabo dat wist'', vond Brantjes.

Rasmussen had voorafgaand aan de Tour zogenaamd een trainingsstage in Mexico belegd, maar trainde in Italië.

De redenen zijn eigenlijk niet meer van belang; het draait in de zaak om het feit dat Rabobank hem op staande voet ontsloeg op het moment dat zijn leugen uitkwam. Brantjes: ''Maar natuurlijk wisten ze waar hun kopman de weken voor de Tour was.''

Waarheid

De Raboploeg vocht het besluit van de Utrechtse rechter ook aan. Vertegenwoordigd door De Rooijs opvolger Harold Knebel bleef het standpunt overeind dat pas tijdens de Tour Rasmussens bedrog werd ontdekt.

Knijff: ''Ik heb daar in de Tour met Theo gesproken en ik was ervan overtuigd dat hij dacht dat Rasmussen, die me zelf ook daarvan verzekerde, in Mexico was geweest. Dat hebben we destijds ook verklaard, maar niet veel later kwam de waarheid uit. Toen heeft de bank haar verantwoordelijkheid genomen.''

Knijff bestrijdt het oordeel van de rechter in Utrecht dat de ploegleiding had moeten weten dat er iets niet in de haak was met de renner. Ook al wijzen tal van door Brantjes aangevoerde feiten daar wel op.

Het bepaalde de discussie die voorzittend raadsheer mr. Knottnerus deed concluderen dat de partijen wat de feiten betreft lijnrecht tegenover elkaar staan. Haar oordeel volgt op 7 augustus.

Verraden

Rasmussen liet er geen misverstand over bestaan. ''Ik ben verraden'', is zijn kant van het verhaal.

''De ploeg wist dat ik had gelogen'', hield de Deen vol. ''Toen het naar buiten kwam zei De Rooij ook niet: je hebt gelogen. Hij zei: nou zitten we in de problemen.''