GUADALAJARA - De Nederlandse handbalsters hebben vrijdag hun eerste wedstrijd van het olympisch kwalificatietoernooi in het Spaanse Guadalajara gewonnen.

De ploeg van bondscoach Henk Groener was met 29-28 te sterk voor Kroatië.

Oranje neemt het in de strijd om een olympisch ticket verder ook op tegen gastland Spanje en Argentinië. De nummers één en twee mogen naar Londen.

De ontmoeting met de Kroatische vrouwen gold voor Nederland als sleutelduel. Met deze zege heeft Oranje goed zicht gekregen op een olympisch debuut.

Spanning

De spanning tijdens de wedstrijd was groot. De vrouwen van Groener hadden voortdurend het initiatief in handen en leidden bij de rust met 14-12. Na de pauze bouwde Nederland de marge verder uit, maar Kroatië trok de stand toch gelijk tot 21-21.

Oranje herstelde zich echter en kwam weer op voorsprong. Het verschil bleef tot het laatste moment minimaal, maar Nederland pakte met 29-28 toch de belangrijke winst.

Vertrouwen

"Het olympisch ticket lonkt en komt steeds dichterbij, maar is nog niet binnen'', zei aanvoerster Diane Lamein na de belangrijke overwinning. "Het hangt voor onze neus en ik hoop dat we hem nu kunnen pakken.''

Nederland speelt zaterdag tegen Spanje. De Spaanse vrouwen worden gezien als een lastige tegenstander.

''Het zou wel lekker zijn als we morgen weer winnen en we al zeker zijn. De berekeningen willen we graag ontlopen. Maar bij een nederlaag is er ook nog geen man over boord. We hebben in ieder geval van deze zege veel vertrouwen gekregen.''