HOOFDDORP - Kiki Bertens heeft vrijdag het hoofdtoernooi van Roland Garros bereikt. De Wateringse was in de derde en laatste kwalificatieronde veel te sterk voor Madalina Gojnea. Ook Igor Sijsling overleefde de laatste voorronde.

De Roemeense Gojnea pakte tegen Bertens slechts drie games op het Franse gravel: 6-2 en 6-1. Het is de eerste keer dat Bertens het hoofdschema van een Grand Slam bereikt.

Ze was als eerste geplaatst in het kwalficatietoernooi. Bertens maakte vorige maand naam door het WTA-toernooi van Fes op haar naam te schrijven.

De twintigjarige Bertens slaagde er vorig jaar niet in om zich te plaatsen voor Roland Garros en de US Open. Begin dit jaar lukte dat haar ook niet op de Australian Open.

Ze ontsnapte deze week in Parijs wel aan uitschakeling. In de eerste voorronde kreeg ze tegen de Duitse Annika Beck een matchpoint tegen, maar ze won de derde set toch nog met 9-7.

Door de entree van Bertens staan er drie Nederlandse speelsters in het hoofdtoernooi. Arantxa Rus en Michaëlla Krajicek zijn ook van de partij.

Sijsling

Sijsling rekende in drie sets af met de Pool Jerzy Janowicz: 6-4, 3-6 en 6-4.

De Nederlander, de nummer 122 van de wereld, bereikte slechts één keer eerder het hoofdtoernooi van een Grand Slam. Dat was vorig jaar op Wimbledon.

Robin Haase was op basis van zijn ranking al verzekerd van het hoofdtoernooi in Parijs.