ZWOLLE - FC Zwolle is uit de financiële problemen. De Zwolse gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een garantiestelling van in totaal 900.000 euro aan de club.

Zonder die garantiestelling had de eerstedivisionist geen kloppende begroting en daarmee geen licentie voor het komende seizoen gekregen. Het financiële tekort is onder meer veroorzaakt doordat er de afgelopen jaren geen spelers zijn verkocht. Bovendien krijgen de spelers hoge premies vanwege de goede prestaties van de club.

FC Zwolle verwacht in het seizoen 2003/2004 weer zelfstandig een sluitende begroting te kunnen presenteren. Dan loopt een aantal dure spelerscontracten af. Ook een nieuw stadion moet tot meer inkomsten leiden. De garantiestelling moet in 2005 zijn afgebouwd.

De Europese Commissie moet de staatssteun vermoedelijk nog toetsen. De Zwolse politiek heeft maandagavond ook ingestemd met een haalbaarheidsonderzoek naar de bouw van een nieuw stadion.

Een eerder plan om nu al ruim 9 miljoen euro te reserveren voor de nieuwe accommodatie, is door de gemeenteraad vooralsnog verworpen. Het onderzoek moet voor 1 juli zijn afgerond.