AMSTERDAM - Joey Barton is voor twaalf wedstrijden geschorst door de FA.

Voor zijn tweede rode kaart van het seizoen kreeg hij automatisch vier duels schorsing. De andere acht duels zijn voor gewelddadig gedrag.

Na een opstootje met Carlos Tevez gaf hij de Argentijn een elleboogstoot. Toen Barton al rood had gekregen, schopte hij Sergio Agüero nog van achteren.

Die actie verdedigde Barton op Twitter door te stellen dat hij probeerde ook een speler van Manchester City een rode kaart aan te smeren. Agüero ging echter niet op de provocatie in. Vervolgens kreeg Barton het op weg naar de kleedkamer ook nog aan de stok met Vincent Kompany.

Boete

Barton moet naast zijn schorsing, die hem de eerste maanden van volgend seizoen aan de kant houdt, ook een boete van 75 duizend pond betalen. Dat is ruim 93 duizend euro.

De tuchtcommissie van de FA stelde dat het gedrag van Barton het imago van het voetbal in Engeland schaadt. "In het bijzonder omdat deze wedstrijd het hoogtepunt van het seizoen was en door miljoenen over de wereld werd bekeken", voegde de commissie daaraan toe.

Barton is het enfant terrible van het Engelse voetbal. Hij drukte al eens een sigaret uit in het oog van een speler van het tweede elftal van Manchester City toen hij daar nog speelde. Ook sloeg hij een teamgenoot, een taxichauffeur en een jeugdigde fan van Everton in elkaar.

Voor uitgaansgeweld zat hij tweeënhalve maand in de gevangenis.