LAUSANNE - Nigel de Jong en Khalid Boulahrouz hebben woensdag de training van het Nederlands elftal overgeslagen.

Beide internationals krijgen rust van bondscoach Bert van Marwijk. Ze zitten op de fiets in de sportschool van het sjieke spelershotel Beau-Rivage Palace.

Arjen Robben ontbreekt ook op de oefensessie in Lausanne. Hij hoeft zich pas vrijdag weer te melden. Stijn Schaars traint donderdag voor het eerst mee en Ibrahim Afellay voegt zich maandag als laatste international bij de selectie.

Oranje keerde woensdagmiddag terug uit München, waar het een oefenwedstrijd tegen Bayern verloor (3-2).

Rustige training

De bondscoach gunde zijn spelers een rustige training. Mark van Bommel, Gregory van der Wiel, John Heitinga en Robin van Persie verrichtten de meeste arbeid. Ze kwamen dinsdagavond niet in actie tijdens het oefenduel.

Ron Vlaar, Jetro Willems en Luciano Narsingh mochten voortijdig stoppen. Het drietal kreeg van alle Nederlandse internationals de meeste speeltijd tegen de Duitse club.

Van Marwijk sprak tijdens de training uitvoerig met Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. De bondscoach liet direct na de nederlaag tegen Bayern al weten dat zijn middenvelders te veel ruimte hadden weggegeven.

''Bij balverlies stond het niet goed'', zei hij. ''Mede daarom kregen we ook binnen een half uur twee doelpunten tegen.''