HOOFDDORP - Joaquim Rodriguez heeft woensdag de zeventiende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Spanjaard was in de leiderstrui zijn medevluchters te snel af.

Rodriguez reed met zijn concurrenten voor het algemeen klassement naar de streep. Hij troefde in Cortina d'Ampezzo in de sprint Ivan Basso en Ryder Hesjedal af.

In het klassement behoudt Rodriguez zijn voorsprong van dertig seconden op de Canadees Hesjedal. Basso volgt op 1.22.

Roman Kreuziger was de grote verliezer van de dag. De Tsjechische nummer vijf van het klassement werd op flinke achterstand gereden. De renner van Astana verloor 11.26 minuten en zakte naar de twintigste plaats.

Tom Jelte Slagter was de beste Nederlander op de 46e plek. De Rabo-renner verloor meer dan twintig minuten en bleef Martijn Keizer (48e) net voor.

Scherprechter

De Passo Giau was de grote scherprechter van de rit die van start ging in Falzes. In de laatste kilometers bleven de topfavorieten over.

Rodriguez, Hesjedal, Basso en Domenico Pozzovivo reden vrij soepel naar boven. Rigoberto Uran en Michele Scarponi moesten vlak voor de top afhaken, maar kwamen in de afdaling terug.

Op het laatste stukje vals plat trok Basso de sprint aan. De Italiaan was niet opgewassen tegen de tempoversnelling van Rodriguez die zijn tweede ritzege van deze Giro boekte.

Het is de eerste keer in zes jaar dat de drager van de roze trui een etappe wint. Destijds was Ivan Basso de sterkste in het leiderstricot.

Bekijk alle klassementen