RIJSWIJK - Het formule-1-seizoen begint zondag in Melbourne zonder Jos Verstappen. En het is maar de vraag of hij dit jaar nog een kans krijgt. Verstappen maakte vorige week bekend dat hij "voor 95 procent zeker" test- en reserverijder wordt bij Sauber. Het Zwitserse team liet maandag echter weten dat over de komst van de Limburger nog geen besluit is genomen.

Verstappen bracht donderdag op verzoek van Sauber een bezoek aan de fabriek in Hinwil om een stoeltje te passen. Twee weken na het ontslag bij Arrows leek de 29-jarige coureur alweer onder de pannen, maar woordvoerster Agnes Carlier zei maandag dat teambaas Peter Sauber er nog niet uit is.

"Verstappen is bij ons geweest om een stoeltje te passen", verklaarde Carlier vanuit Australië. "Hij is twee keer zo groot als onze vaste coureurs dus we moesten eerst zien of hij in de auto paste zonder veel wijzigingen aan het chassis. Enerzijds zeggen onze technische mensen dat de rijders Nick Heidfeld en Felipe Massa te moe zijn om naast de races ook nog te testen en dat het een voordeel is om een testrijder te hebben. Maar zoals meneer Sauber zegt, we hebben maar één auto om te testen en we zijn een klein team."

De 20-jarige Braziliaan Massa maakt zijn debuut bij Sauber. In de voorbereiding was hij snel, maar hij maakte diverse crashes. Ook de Duitser Heidfeld (24) schreef onlangs op Mugello een Sauber af. Het team tilt daar niet zwaar aan. "Dat hoort erbij in de Formule ", aldus Carlier.

De toevoeging "Het is voor 95 procent zeker dat het doorgaat" is inmiddels van de website van Verstappen afgehaald.