AMSTERDAM - Theo Bos gaat woensdag niet meer van start in de zeventiende etappe van de Giro d'Italia. De sprinter van de Raboploeg ziet het niet zitten om de zware bergritten van de komende dagen nog te rijden.

Bos kwam in de eerste week van de Giro zwaar ten val in een massasprint. Hij kwam daarna niet meer in de buurt van de ereplaatsen. Bos kiest er nu voor om zijn krachten te sparen voor de rest van het seizoen.

Ploegleider Jan Boven laat op de website van zijn werkgever weten dat er voor Bos weinig meer te halen was in Italië. "Een sprinter is er vooral om wedstrijden te winnen, dat gaat hem hier niet meer lukken."

Eindstation

Boven had vooraf gehoopt op een ritzege voor zijn belangrijkste sprinter. "Dat is niet gelukt en daarover kunnen we niet tevreden zijn."

"Maar we weten waaraan dat ligt, die val in de eerste etappe heeft roet in het eten gegooid. Met het herstel daarvan is Theo een paar dagen bezig geweest en nog heeft hij last van zijn rug.”

Deze editie van de Giro was de tweede grote ronde voor Bos. Opvallend genoeg was in de Vuelta die hij in 2010 reed de zeventiende rit ook zijn eindstation.

De Giro uitrijden was volgens Boven geen vereiste. "Hij heeft zeker een stap gezet. Als hij door was gereden had hij daar lange tijd voor nodig gehad om te herstellen."