BRUSSEL - Arantxa Rus heeft in Mario Munoz een nieuwe coach gevonden. De Spanjaard werkt al een paar weken samen met de tennisster en beide partijen hebben besloten om het jaar vol te maken.

De eerste grote missie voor Rus en Munoz is vanaf zondag Roland Garros. In Parijs sloeg de speelster uit Monster zichzelf vorig jaar in de schijnwerpers. Ze schakelde in de tweede ronde de Belgische Kim Clijsters uit.

''Het was een mooi moment en een mooie herinnering vorig jaar. Ik hoop daar weer goed te kunnen spelen, maar dat wil ik altijd op een grandslamtoernooi'', aldus de nuchtere Westlandse.

Vertrouwen

De 21-jarige Rus kwam na haar triomf in het middelpunt van de belangstelling te staan. Daar liet ze haar hoofd echter niet door op hol brengen. Haar nuchterheid kwam haar ook van pas toen het begin dit jaar wat minder ging. Prestaties bleven achterwege en Rus brak met haar coach Ralph Kok.

''Het liep niet lekker. Het was jammer dat ik niet meer met Ralph verder kon, maar dat is nu alweer een tijd geleden. Ik ben er niet meer mee bezig. Ik vind het fijn dat ik weer een nieuwe coach heb, want alleen reizen is niet echt prettig.''

Met hulp van de bond werd Rus gekoppeld aan Mario Munoz, de broer van Joaquin Munoz die sinds vorig jaar samenwerkt met Thomas Schoorel en Igor Sijsling. Het bevalt de huidige nummer 97 van de wereld goed.

''Het is wel even wennen, zeker omdat ik alleen Engels met hem kan praten. Maar ik sta weer lekker te spelen. Ik heb in Brussel een paar goede potjes gewonnen. Dat geeft vertrouwen.''

Crisis

Hugo Ekker, bondscoach van Jong Oranje, hielp Rus bij haar zoektocht naar een opvolger voor Kok. Rus had het liefst een Nederlandse trainer gehad, maar de spoeling is volgens Ekker dun.

''Het is in Nederland moeilijk om iemand te vinden die dertig weken van huis wil. Er moet dan ook meteen een behoorlijke prijs tegenover staan, maar dat is voor iemand als Rus niet te betalen. Ook de ex-tennissers zien het niet meer zitten om zoveel te reizen.''

In Spanje is het volgens Ekker anders. ''Deze jongen is bereid om te investeren. De Spanjaarden hebben veel last van de crisis, dat is vervelend, maar daardoor kunnen wij hem wel aantrekken. Het valt ook niet mee om een coach te vinden. Het moet toch op veel gebieden klikken. Maar we denken dat hij met Arantxa een goede combinatie kan vormen.''

Munoz heeft in het verleden zelf ook op de Tour gespeeld. ''Arantxa vindt het fijn dat ze een goede trainingspartner heeft. Dat is belangrijk voor haar. De eerste weken zijn goed gegaan. We hebben er vertrouwen in. Het is vooral fijn dat er een goede oplossing is'', aldus Ekker.