LUZERN - Inge Janssen en Ellen Hogerwerf hebben dinsdag tijdens het olympisch kwalificatietoernooi roeien in Luzern verrassend een ticket voor Londen 2012 bemachtigd. Het Nederlandse duo, dat dit seizoen gezamenlijk debuteert op het hoogste niveau, eindigde dinsdag in de finale van de dubbeltwee op de tweede plaats.

Dat was precies voldoende om zich voor de Zomerspelen te kwalificeren.

Het Amerikaanse duo Margot Shumway/Sarah Trowbridge won de race over twee kilometer in 7.03,96.

Janssen en Hogerwerf, die zondag de beste tijd in de voorronde hadden neergezet, zaten daar ruim een seconde achter (7.05,25). Nummer drie Spanje kwam ruim twee seconden tekort op de Nederlandse concurrenten om Londen te halen (7.07,33).

In de lichte dubbeltwee kwalificeerden ook Rianne Sigmond en Maaike Head (foto) zich voor de Spelen in Londen.

Het Skadi-koppel eindigde in de finale op de Rotsee op de tweede plaats in een tijd van 7.08,90. Het Duitse duo Lena Müller/Anja Noske won de eindstrijd in 7.07,83. De eerste twee teams kwalificeerden zich voor de Zomerspelen.

Mannenvier

Ook de lichte mannenvier plaatste zich voor de Spelen in Londen. Het Nederlandse kwartet (Roeland Lievens/Tim Heijbrock/Vincent Muda/Tycho Muda) eindigde in de finale op de tweede plaats in 6.01,99.

Daarmee was het viertal van bondscoach John Faulkner net iets langzamer dan de Amerikaanse ploeg (6.01,85). Het Nieuw-Zeelandse team viel met 6.03,31 op de derde plaats net buiten de boot voor deelname aan de Zomerspelen.