AMSTERDAM - Schaatser Mark Tuitert vertrekt bij coach Jac Orie en gaat vanaf komend seizoen aan de slag bij Team Beslist.nl onder leiding van Gerard van Velde. Een bron dicht bij de ploeg heeft dat aan NUsport bevestigd.

Door Anne Joldersma

Orie laat weten zeer teleurgesteld te zijn in Tuitert. "Ik had niet verwacht dat juist hij op deze manier zou vertrekken", reageert de coach emotioneel.

"Ik ben vooral niet te spreken over zijn manier van handelen. Onbegrijpelijk, juist Mark gaf altijd zo hoog op over onze ploeg en over de begeleiding."

Voor Orie is het niet de eerste keer dat hij een belangrijke schaatser onverwachts uit het team ziet vertrekken. Na de Spelen van Vancouver kozen Marianne Timmer, Annette Gerritsen en Margot Boer voor een avontuur bij Team Liga.

Veel gevoeliger

"Maar dit ligt veel gevoeliger", legt de Hagenees, die al sinds 2002 met de schaatser samenwerkt, uit. "Ja, echt. Ik heb een veel langere en intensere band met Mark. Nogmaals, ik had dit echt niet verwacht."

Volgens Orie stelde Tuitert hem maandagavond telefonisch op de hoogte. De coach is vooral verbijsterd over het feit dat de olympisch kampioen op de 1500 meter tekent bij Beslist.nl.

"Ja, wij hebben ook lang met die partij gesproken als opvolger van onze sponsor Control (die na het einde van het afgelopen seizoen vertok -red.). Dat ging toen niet door. Dat Mark nu uitgerekend nu daar heen gaat. Ook zij hanteren een bijzondere manier van handelen."

Onbegrijpelijk

Tuitert vertolkte de afgelopen maanden samen met Orie en marketingbureau TripleDouble een hoofdrol in de zoektocht naar een nieuwe geldschieter voor de ploeg. Volgens de coach is het onbegrijpelijk dat Tuitert vertrekt op het moment dat een aantal partijen verregaande interesse tonen.

"Het is echt een aparte wending, dit had ik niet gedacht. We zijn juist nu echt dichtbij een nieuwe sponsor." De Hagenees maakt zich echter geen zorgen over de voortgang van die gesprekken. "Maar goed, we moeten niet zielig doen. We hebben nog steeds een heel mooi team."

"Sporttechnisch gezien zit het goed. We hebben een hele brede basis met goede schaatsers. We hebben de wereldkampioen sprint met Stefan Groothuis, Gerritsen is er ook weer bij, Kjeld (Nuis -red.) rijdt de sterren van de hemel en zo zijn er nog meer."

Niet bang

"Dit zijn ook allemaal schaatsers die nog beter worden richting de Spelen. Nee, ik ben niet bang dat er nu meer schaatsers zullen vertrekken. Het team staat als een huis, maar het is duidelijk: dit is geen leuk begin van het seizoen."

De 32-jarige Tuitert kende afgelopen seizoen een van zijn mindere jaargangen. In het eerste deel wist hij zich niet te plaatsen voor de internationale wedstrijden en al na de Schaatsweek was het duidelijk dat zijn seizoen op de langebaan erop zat.

Samen met Erben Wennemars en Jochem Uytdehaaghe ging hij met het oog op de Elfstedentocht nog wel een kortstondig marathonavontuur aan, maar de tocht der tochten werd uiteindelijk niet verreden.