AMSTERDAM - Het leek vooraf een bekeken zaak, maar VVV-Venlo moest zondag in eigen stadion tegen Helmond Sport nog vol aan de bak om de eredivisiestatus te behouden (2-2). Daar had het wel een overduidelijke schwalbe van aanvaller Yanic Wildschut voor nodig.

De vleugelspeler drong diep in de tweede helft het strafschopgebied van Helmond binnen om vervolgens theatraal naar de grond te gaan. Scheidsrechter Pieter Vink beoordeelde het echter als een overtreding en kende een penalty toe.

Danny Holla maakte vanaf elf meter geen fout en schoot de bal hard en hoog in het doel. Zijn gelijkmaker betekende dat VVV ook volgend jaar op het hoogste niveau actief zal zijn.

Aanvankelijk leek het een makkelijke middag te worden voor de Limburgers, die het eerste duel van de play-offs om promotie in Helmond met 1-2 wonnen. Al na vijf minuten trof Holla doel en leek een stunt van Helmond niet meer tot de mogelijkheden te behoren.

Sebastian Stachnik en Zarko Grabovac zetten het duel echter nog binnen het kwartier op de kop. Na de 2-2 slaagden de Brabanders er echter niet meer in de wedstrijd een tweede keer te kantelen.

Door het gelijkspel voorkomt VVV dat voor het eerst sinds het seizoen 2001-2002 er drie ploegen degraderen uit de eredivisie. Destijds verdwenen Fortuna Sittard, FC Den Bosch en Sparta van het hoogste niveau. Dit seizoen verdwenen De Graafschap en Excelsior al uit de eredivisie.