TILBURG - Willem II keert komend seizoen terug op het hoogste niveau. De ploeg uit Tilburg, die in 2011 degradeerde uit de eredivisie, versloeg zondag in eigen stadion FC Den Bosch met 2-1.

De ploeg van trainer Jurgen Streppel bleek in de finale van de play-offs om promotie net iets sterker dan streekgenoot FC Den Bosch.

Na de 0-0 in de eerste wedstrijd was de winst in Tilburg voldoende om het uitverkochte stadion in vuur en vlam te zetten.

Marc Höcher maakte na ruim een kwartier het openingsdoelpunt. Invaller Jens Podevijn besliste het duel tien minuten voor tijd. In blessuretijd tekende Bart van Brakel voor de tegentreffer.

Scheidsrechter Richard Liesveld moest het duel enige tijd stil leggen omdat supporters van FC Den Bosch amok maakten. Zij sloopten alles wat los en vast zat.

Counter

De bedoelingen van Willem II waren vanaf de aftrap duidelijk: zo snel mogelijk een doelpunt maken. Die van FC Den Bosch ook, want vanaf de eerste balomwenteling loerde de ploeg van trainer Fons Groenendijk op de counter. Gokte daarbij op de snelheid en doeltreffendheid van de gevaarlijke Tom van Weert.

Na ruim een kwartier hadden de aanvallende intenties van Willem II succes. Van buiten het strafschopgebied krulde Höcher de bal knap achter doelman Kevin Begois. Kort daarna raakte Danny Guijt met een kopbal de paal.

De tegenstoten van FC Den Bosch waren allerminst van gevaar ontbloot. Een kopbal van Tom van Weert betekende bijna de gelijkmaker.

Seuntjes

Voetballend was Willem II de betere ploeg in de aantrekkelijke eerste helft. Vlak voor rust behoedde Jeffrey Buitenhuis FC Den Bosch voor een 2-0-achterstand. Op de doellijn werkte hij, toen doelman Begois al was verslagen, een inzet van Danny Guijt weg.

Na de rust zocht FC Den Bosch nadrukkelijk de aanval. Willem II hinkte op twee gedachten. De voorsprong uitbouwen of de geringe marge verdedigen. FC Den Bosch kreeg de beste mogelijkheden. Van Brakel en invaller Ralf Seuntjes waren dicht bij de gelijkmaker.

Net als Stijn de Looijer, maar met een katachtige redding behoedde doelman David Meul Willem II voor een tegentreffer.

Rellen

FC Den Bosch eindigde het duel met tien man na twee gele kaarten van Ralf Seuntjes. De invaller moest vertrekken nadat Liesveld hem een dubieuze tweede gele kaart had voorgehouden. Voor het meegereisde Bossche publiek was de onterechte rode kaart aanleiding om vuurwerk en stoeltjes op het veld te gooien.

De scheidsrechter had geen andere keus dan de de ploegen richting de kleedkamer te sturen zodat het publiek tot rust kon komen.

Nadat het duel ruim een kwartier was stilgelegd wegens de ongeregeldheden, besliste invaller Podevijn het duel, waardoor Willem II terugkeert in de eredivisie.